Indisch

Atjar biet

ingrediënten

500 gram gekookte rode biet

1/2 liter azijn

eetlepels suiker

1 theelepel zout

1 theelepel sereh

1 theelepel laos

1/2 theelepel koenjit

Bereidingswijze

Snijd de biet in partjes

Kook de overige ingrediënten in de azijn.

Schik de biet in een gesteriliseerde jampot / weckpot en giet de kokende azijn erover.

Draai / sluit  de deksel goed  en laat op z’n kop afkoelen.

Is na enige dagen goed doorgetrokken (lekkerder)

 

Foe yong hai

Ingrediënten:  (4/6 personen)

8 eieren
2 eetl.koffiemelk
1 grote prei of 2 kleine preitjes in kleine ringen snijden
3 teentjes knoflook, uitgeperst
zout en peper
olie/boter
350 gram krabsticks deze helemaal uitelkaar halen
1 blik uitgelekte doperwten
1 klein blikje champignons (of 1 bakje verse)
1 klein bosje selderij
200 gr. witte kool (zeer kleine sliertjes gesneden)
2 kipfilet zéér klein snijden nadat deze kip eerst eventjes is gekookt.
1 handje vol hamblokjes. Deze ook zéér klein maken. 

Bereiding:

Mix de eieren met de ingredienten in een schaal en voeg zout en peper naar smaak erbij
(peper mag best wel een beetje veel) tevens de koffiemelk erbij om de omelet lekker luchtig te krijgen.
Gebruik een grote koekenpan. Probeer 3/4 hoopjes in de pan te krijgen.
Bak deze mix in olie/boter op een klein vuurtje.
Keer de omeletjes pas als de bovenkant praktisch gaar is. Gebruik een deksel.

Dadar tahu

Ingrediënten:

100 gr. tahu
3 teentjes knoflook
2 eieren
1 lente uitje
1 lombok
1 eetl. melk
zout en peper naar smaak
3 eetl. plantaardige olie

Bereiding:

Maak de tahu zeer fijn en snijd tevens de knoflook en de lenteui fijn. Maak kleine ringetjes van de lombok. Klop de eieren samen met de melk op. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Verhit in een koekenpan de olie en voeg het mengsel toe en bak dit aan beide zijden goudbruin

Sambal goreng boontjes

Benodigdheden

500 gram sperziebonen

1 ui

2 knoflookteentjes

1 theelepel gemberpoeder

1 eetlepel tamarindepasta

1 theelepel laos

theelepel serehpoeder

2 eetlepels ketjap manis

1 à 2 theelepels sambal trassie

15 gram santen (van een blok), opgelost in 1 dl water.

Bereiden

Halveer de schoongemaakte boontjes. 

Kook ze in ruim water met wat zout gaar en giet ze daarna af. 

Snipper de gepelde ui en knoflook.

Verhit wat olie in een wadjan en roerbak de ui en knoflook plus de gember een paar minuten. 

Voeg tamarinde, laos, sereh, ketjap, sambal en santen toe.

Breng het geheel al roerend aan de kook. 

Voeg de boontjes toe en laat het geheel zo’n vijf minuten pruttelen. 

Roer het tussentijds af en toe door.

FRIKADEL GORENG

Ingrediënten:

500 gram gehakt (half om half)

3 gekookte aardappels

1 ei

1 bosje selderie

5 dl slaolie om te frituren

Boemboes: 

 theelepel nootmuskaat

 theelepels knoflookpoeder

zout en peper naar smaak

Bereiding:

Meng het gehakt met de geprakte aardappels, het ei en de boemboes.

Was de selderie, snijd die fijn en meng die er doorheen.

Draai middelgrote balletjes van het gehaktmengsel.

Laat in een wadjang of frituurpan slaolie goed heet worden en bak hierin de frikadellen bruin.

Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.